Can EU Investors Buy US ETFs? PRIIPs, KIDs and What It Means for a Portfolio Review
Can EU investors buy US ETFs? A retail client resident in the EU or EEA usually cannot, through a regulated broker, and the reason is a disclosure document rather than a ban on the funds themselves. For an adviser the more frequent question comes later: a new client arrives already holding US-domiciled ETFs, bought before a move or through a US account. What should the review say about them?
What the PRIIPs Regulation requires
Regulation (EU) No 1286/2014 covers packaged retail and insurance-based investment products (PRIIPs): investments whose repayable amount depends on assets the investor does not buy directly (Art. 4(1)). An ETF is one. Two articles do the work:
- Art. 5(1): before a PRIIP is made available to retail investors, its manufacturer must draw up a key information document (KID) and publish it on its website.
- Art. 13(1): a person advising on or selling a PRIIP must give the retail investor the KID in good time before the investor is bound by any contract or offer.
A “retail investor” is a retail client under MiFID II (Art. 4(6)); a professional client is outside the KID requirement. Sellers of UCITS funds were exempt until 31 December 2022 (Art. 32(1)); since then UCITS are inside the KID requirement too, and European-issued ETFs usually have a KID.
Why brokers block US ETFs
US issuers sell to US investors, who are outside PRIIPs, so they generally do not write a KID. Without one, a broker cannot sell the product to an EEA retail client. Interactive Brokers puts it plainly in its PRIIPs FAQ: it is required to block trading in a PRIIP if a KID is not available, and US-listed ETFs usually have none. The alternatives it lists are European-domiciled equivalents (which usually carry KIDs), CFDs on the US ETF, and reclassification as a professional client where the client qualifies. The broker also notes that its list is general and not a recommendation; the same applies here.
The Irish UCITS alternative is not a like-for-like swap
Most large US index ETFs have an Irish-domiciled UCITS counterpart from the same issuer. The holdings may be similar, but the tax is not. An Irish fund suffers US withholding inside the fund, which the client generally cannot credit at home, while a US ETF's withholding is the client's own and often creditable up to the treaty rate. Depending on the residence, the Irish fund can keep more, the same or less. Fees differ, and US-domiciled funds carry US estate tax exposure for non-US persons. US vs Irish-domiciled ETFs by tax residence works through the arithmetic.
Reviewing a client who already holds US ETFs
The Regulation's duties attach to making a product available and to advising or selling before the investor is bound. Read that way, it does not oblige a client to dispose of a US ETF they already hold. What the client can do with it next, such as adding to it, reinvesting distributions or transferring it to another broker, is set by the broker's own rules, so check those with the platform. A sound review of the position covers:
- Why it is there. Bought before the move, as a professional client, or at a non-EU broker. That decides whether more can be bought.
- What it keeps after tax at the client's residence, with and without a W-8BEN on file, compared with the Irish counterpart.
- What selling would cost. A switch realises the gain. The tax on it, plus two commissions, has to be earned back by any yearly improvement.
- Estate exposure for a non-US person with a large US-situs holding.
The review can conclude that the holding is in order and should simply be kept, with new money going to a UCITS fund.
A worked example
Illustrative figures and a flat illustrative home tax of 25% on dividends and gains, with a credit for US withholding up to 15%. The client holds a US-domiciled S&P 500 ETF worth 100,000, bought for 60,000, paying 1,200 a year in dividends, with a W-8BEN on file.
- Keep the US ETF: 1,200 − 180 US withholding (15%) − 120 home tax (300 less the 180 credit) = 900 kept a year.
- Switch to an Irish counterpart: 15% is lost inside the fund, so about 1,020 is paid out; home tax 25% = 255 with no credit; 765 kept. The switch costs 135 a year before fees.
- The cost of switching: selling realises a 40,000 gain; at 25% that is 10,000 of tax, plus commissions, for a result that keeps less.
- A residence with no tax on dividends: the US ETF keeps 1,200 − 180 = 1,020, the Irish fund about 1,020. The dividend case for switching disappears; fees and estate exposure decide.
Residences that tax funds under their own investment-fund rules need those rules on top; a flat rate does not capture them.
What Borderfolio shows
- A purchase flag in Scenarios. When a proposed replacement or a new holding is a US-domiciled fund and the tax basis is an EU/EEA residence, the scenario flags it: “May not be available to this client”, because US-domiciled funds have no PRIIPs key information document. UK residences get the same flag for platform restrictions. Shares are not flagged.
- The after-tax comparison per US-domiciled holding against an Irish counterpart, at the client's residence, with the credit capped at the treaty rate and a missing W-8BEN flagged first.
- Switch cost. The gain on the residence's cost basis, the engine's capital-gains rate per account and average commission twice, with a payback period against the yearly change.
Not modelled: whether a particular broker allows a purchase, CFDs, professional-client status and national fund-tax regimes that tax undistributed fund income. The flag tells the adviser to check availability with the client's platform; it is not a legal opinion. See portfolio proposal scenarios and the European edition.
Not tax or legal advice. The Regulation and broker rules are summarised as read on 3 November 2026; confirm availability and the tax position for each client.
Sources: Regulation (EU) No 1286/2014 (PRIIPs), consolidated text, Interactive Brokers, FAQ: PRIIPs regulation.
Frequently asked questions
Is it illegal for an EU resident to hold a US ETF?
No. The PRIIPs Regulation requires a key information document before a product is made available to, advised on or sold to a retail investor. It does not oblige a client to sell a US ETF they already hold; what they can do with it next is set by their broker's rules.
Why do EU brokers not offer US-domiciled ETFs to retail clients?
US issuers generally do not publish a PRIIPs key information document, and a broker cannot sell a PRIIP to an EEA retail client without one. Interactive Brokers, for example, states that it must block trading in a PRIIP when no KID is available.
Should a client switch US ETFs to Irish UCITS ETFs?
Not automatically. The Irish fund may keep more, the same or less after tax depending on the residence, and selling realises a taxable gain. Compare dividends kept after tax, fees, estate exposure and the cost of the switch before proposing it.